Check TPM System? What's that mean? - Chrysler 300C Forum: 300C & SRT8 Forums
Interested in the Dodge Challenger? Be sure to check out the Dodge Challenger Forum for your Dodge Challenger information!
» Featured Product
» Buyers Guide

Wheel & Tire Center

Go Back   Chrysler 300C Forum: 300C & SRT8 Forums > Troubleshooting Forums > Problems / Dealer Service
Register Home Forum Active Topics (T) Gallery Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowAuto Loans

Problems / Dealer Service Having a problem with your vehicle? Were you treated fairly or poorly at a dealer? Warranty issues? Let us know.

300cForums.com is the premier Chrysler 300c Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-04-2008, 06:35 AM   #1 (permalink)
Senior Member
Points: 7,994, Level: 1 Points: 7,994, Level: 1 Points: 7,994, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Adam Control's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C SRT-8 - Fully Loaded!
Join Date: Aug 2007
Member Number: 13446
Location: Long Island
Posts: 463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to Adam Control
Check TPM System? What's that mean?

What's up gentlemen? Quick question...

This morning and last night a message popped up on my EVIC after driving for a period of approx. 15-20 minutes that read "Check TPM System". My tire pressure when checked on the EVIC was between 35 and 37 on all four tires and when I physically checked them they were about the same as the read out. Only problem I found was that I was missing a valve cap. I checked to see if I would pull any codes and a message popped up saying "Check Park Assist". The park assist message only popped up once and when I turned the key off and checked again, it was gone. No codes. Only code I pulled wa P 0128 but that's from my 180 thermostat and it being the coldest day of the year yesterday on LI (gotta pull fuse 11 to clear later). I don't wanna just clear the codes without consulting you guys for suggestions. I really hate taking this car to the dealer every week for new problems. I can't afford to give the car up anymore.

Thanks!!
AC
__________________

Adam Control is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-04-2008, 08:26 AM   #2 (permalink)
Super Moderator
Points: 29,486, Level: 1 Points: 29,486, Level: 1 Points: 29,486, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
CUEBALL's Avatar
 
Car: 2006 Chrysler 300C
Join Date: Sep 2005
Member Number: 3447
Location: Mount Enterprise TX
Posts: 6,094
Thanks: 1
Thanked 2 Times in 2 Posts
Do you have any aftermarket electronics in the car? ( I believe you do, but save me the time to look back at your mods). That sometimes interferes with the TPM system...

We'll start there....
__________________
My name is Steve, but you can call me Cueball.
FORUM SUPER MODERATOR from 2007-2012; Car sold Sep 2011

MODS: 22elite Console cover, Formula One 35%, Blastin Bob's 5db resonator delete, KW V2's, Hotchkis sways, 3-Piece Intro 311 22's, Stoptech slotted rotors(Zeckhausen), Fenders rolled, TZ wingless grille, SS Braided brake lines, ATE super blue DOT 4 fluid, SPC camber kit, Headlight Armor 50% tint, Jonstintedtails.
CUEBALL is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2008, 11:01 AM   #3 (permalink)
Senior Member
Points: 7,994, Level: 1 Points: 7,994, Level: 1 Points: 7,994, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Adam Control's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C SRT-8 - Fully Loaded!
Join Date: Aug 2007
Member Number: 13446
Location: Long Island
Posts: 463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to Adam Control
Believe it or not, no, I don't have any electrical mods. No aftermarket stereo, speakers, nothing. I don't even have a Predator tune (been 2 months and I haven't seen my replacement unit from RPM yet!). The stock wheels have been on the car for the winter for about a month now also. I'm thinking maybe cuz yesterday with extremely cold?
Adam Control is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2008, 01:24 PM   #4 (permalink)
Elite Contributing Member
Points: 34,998, Level: 1 Points: 34,998, Level: 1 Points: 34,998, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
NYC_SRT8's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C SRT8 2007 Dodge Charger SRT8
Join Date: May 2006
Member Number: 5993
Location: NYC
Posts: 2,328
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Send a message via AIM to NYC_SRT8 Send a message via Yahoo to NYC_SRT8
Quote:
Originally Posted by Adam Control View Post
Believe it or not, no, I don't have any electrical mods. No aftermarket stereo, speakers, nothing. I don't even have a Predator tune (been 2 months and I haven't seen my replacement unit from RPM yet!). The stock wheels have been on the car for the winter for about a month now also. I'm thinking maybe cuz yesterday with extremely cold?

I drove yesterday with no issues and I have a 177 t-stat. Your case is sounding more and more like a guys I read about over a year ago. He kept having electrical issues and eventual chrysler bought the car back. I really hope I'm 100% wrong though.
__________________

Best- 11.977 @ 116.01mph 1.745 60ft
Mods - DC sports strut tower bar - hid fogs - Billet Oil Catch-Can - Diablo Predator - Airhammer - Corsa cat-back - Inertia heads (big valve job), Inertia SRTMAX Hell cam, Inertia ported Intake manifold, Inertia CMR tune, Kooks longtubes (PM-FL coated), 1000hp shafts, Edge 3000k stall converter
NYC_SRT8 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2008, 01:30 PM   #5 (permalink)
Senior Member
Points: 7,994, Level: 1 Points: 7,994, Level: 1 Points: 7,994, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Adam Control's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C SRT-8 - Fully Loaded!
Join Date: Aug 2007
Member Number: 13446
Location: Long Island
Posts: 463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to Adam Control
Dude, I hope so too. Everything is going wrong with my car. It's an everyday struggle. My Magnum was a dream. I take unbelieveable care of my cars, too.
Adam Control is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2008, 03:08 PM   #6 (permalink)
Senior Member
Points: 1,877, Level: 1 Points: 1,877, Level: 1 Points: 1,877, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
brianc330's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C
Join Date: Nov 2007
Member Number: 15156
Location: Staten Island N.Y
Posts: 160
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
same thing happened to me twice today.... i havent done anything recently to my car. yesterday i did put air in my tires they were down to about 28 psi so i put all 4 back to 34 and today i got check tpm twice
brianc330 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2008, 05:17 PM   #7 (permalink)
Senior Member
Points: 7,994, Level: 1 Points: 7,994, Level: 1 Points: 7,994, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Adam Control's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C SRT-8 - Fully Loaded!
Join Date: Aug 2007
Member Number: 13446
Location: Long Island
Posts: 463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to Adam Control
I think it may be due to the cold. It hasn't happened since and I did alot of driving after work today. I also pulled fuse 11 to clear the thermostat code. Oh, and come to think of it, Will, the thermostat code only comes up when I don't warm up the car enough. I'm pretty sure that it's perfectly normal and nothing wrong with the car. Same thing happened a few times with my old Magnum.
Adam Control is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2008, 07:44 PM   #8 (permalink)
Senior Contributing Member
Points: 10,325, Level: 1 Points: 10,325, Level: 1 Points: 10,325, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
06_300_C's Avatar
 
Car: 2007 BMW 335I TT
Join Date: Sep 2007
Member Number: 13966
Location: Panama City, FL
Posts: 648
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yea i dont think these cars like the cold. It was in the 20's yesterday here in FL and my TPM went off saying right front was low and displayed 24psi. I go no warning for the left front which was also at 24 psi. but i just added some air to all tires and it went away. even my power steering felt lik eit was about to seize up; it was really stiff. I just think these cars HATE the extreme cold.
__________________
Current mods:
22inch XIX X09 Wheels*Chrome Grip Grille w/mesh
AFE Stage II Intake*DiabloSport Predator
50% Mercedes Blue Tint*Mopar Lowering Springs
180 Degree Thermostat*8000K H.I.D. Low Beams
8000k H.I.D Fogs*Complete VIP300C L.E.D. KIT
57 L.E.D. Reverse Lights*Infinity Kappa 60.9cs
Pioneer F90BT H/U/*7"DVD headrest monitors
Ascendant Audio Arsenal 12" Subwoofer
Best 1/8 mile time: 8.72 @ 81.9 mph on stock worn tires.


Current Ride:
06 CHRYSLER 300C http://www.cardomain.com/ride/3060402
06_300_C is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-05-2008, 01:15 PM   #9 (permalink)
Administrator
Points: 355,090, Level: 1 Points: 355,090, Level: 1 Points: 355,090, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 11% Activity: 11% Activity: 11%
 
Rambit's Avatar
 
Car: 2005 300C SRT8
Join Date: Feb 2005
Member Number: 1493
Location: Why I'm at www.300cforums.com of course!
Posts: 22,809
Thanks: 50
Thanked 58 Times in 44 Posts
That's interesting you mentioned you were missing a valve cap. The recommended procedure is to let some air out to force any water that may be in the valve and replace the air.

You also mentioned you were running between 35 and 37 psi on your OEM tires. The recommended pressure is 32 psi COLD. Of course with colder weather pressures drop. With that in mind I'd reduce it, but remember that's with cold tires. In other words don't drive more than one mile when checking your tires.

As a point of reference you will lose 1 psi (7 kPa ) for every 5 C drop in temperature.

Bernie
__________________


2005 300C SRT8 - #72 of 252 (excl. 11 pilots) - #10 of 35 Canadian SRT8's built
2008 Harley Davidson FLSTF Fatboy - Vance & Hines Big Shots STGD with FuelPak tune.
2008 Jeep GC SRT8 - Custom Build/Custom Delivered by SRT - 1 of 1 in Canada
Rambit is online now  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-05-2008, 08:56 PM   #10 (permalink)
Senior Member
Points: 7,994, Level: 1 Points: 7,994, Level: 1 Points: 7,994, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Adam Control's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C SRT-8 - Fully Loaded!
Join Date: Aug 2007
Member Number: 13446
Location: Long Island
Posts: 463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to Adam Control
Thanks Bernie, I actually didn't know that! I haven't had a problem since the day of this post but I will make the propper adjustments to the TP in the AM.
Adam Control is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chrysler 300C Forum: 300C & SRT8 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Check TPM System Message tmsmedic 1st Gen SRT8-Specific Wheels/Tires/Brakes/Suspension 33 03-07-2011 06:49 PM
Check TPM System saleen8927 Custom Wheels & Tires 14 04-01-2009 04:36 PM
Check TPM System !? SRT8_Q8 1st Gen SRT8-Specific General Discussion 5 01-27-2007 08:08 AM
Check TPM system MTH Problems / Dealer Service 4 11-13-2006 05:13 PM
Check TPM system message eudaman Problems / Dealer Service 4 11-14-2005 07:59 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 06:54 PM.



Inactive Reminders By Icora Web Design

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2