Help! My car is sick! - Chrysler 300C Forum: 300C & SRT8 Forums
UK & Europe Regional Forum This section is for topics relating to the EU versions of the Chrysler 300 and diesel powered models.

 2Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 38 (permalink) Old 01-01-2019, 06:08 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 16,719, Level: 1 Points: 16,719, Level: 1 Points: 16,719, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 44% Activity: 44% Activity: 44%
 
feichter's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C CRD
Join Date: Jan 2013
Location: Deal, Kent
Posts: 230
Thanks: 39
Thanked 11 Times in 10 Posts
Help! My car is sick!

Hello guys!

Not a good start to the new year. I have the lightning bold and the engine management light on. The car is also a little difficult to start. I have a cheap elm reader but it tells me U0101 code, so not much use.
Any ideas what it could be?


Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
feichter is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 38 (permalink) Old 01-01-2019, 07:55 AM
DGO
Major Contributing Member
Points: 12,801, Level: 1 Points: 12,801, Level: 1 Points: 12,801, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
 
Car: 2013 & 2014 Chrysler 300c CRD & 300 AWD
Join Date: Jun 2012
Location: Hertfordshire, UK
Posts: 1,030
Thanks: 1
Thanked 82 Times in 80 Posts
That's a TCM fault I believe. Assume you have a CRD?

Have you checked the wiring under the engine cover where it passes over the AC pipe?
DGO is online now  
post #3 of 38 (permalink) Old 01-01-2019, 08:30 AM
Member
Points: 165, Level: 1 Points: 165, Level: 1 Points: 165, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 28% Activity: 28% Activity: 28%
 
Car: 2006 chrysler 300c
Join Date: Dec 2018
Location: Maine
Posts: 52
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Garage
GASOLINE MODELS:

Possible throttle body failure. Ive had experience with this. Car would restart fine and drive but would happen again throughout continued driving and go into limp mode. It never left me stranded though. I installed a new throttle body and issue was resolved. Factory part runs about $200 with other aftermarket vendors selling $80-120. The throttle body is bolted to the front of the intake manifold with 4 bolts and harness plug.Your air intake hose is also clamped to it. Simple repair 15 minutes. Sorry no experience with a CRD.

2006 300c 5.7 Corsa Sport Cat Back,Mopar CAI,Intune I3 w/93 CAI tune,Mishimoto 180 tstat,UPR Catch Can,2.82 rears,Daytona Charger Interior. 20" Factory Chrome Clads

1/4mi. [email protected] 60ft. 2.14 on street tires
Stryk9 is offline  
 
post #4 of 38 (permalink) Old 01-01-2019, 08:37 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 16,719, Level: 1 Points: 16,719, Level: 1 Points: 16,719, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 44% Activity: 44% Activity: 44%
 
feichter's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C CRD
Join Date: Jan 2013
Location: Deal, Kent
Posts: 230
Thanks: 39
Thanked 11 Times in 10 Posts
Quote:
Originally Posted by DGO View Post
That's a TCM fault I believe. Assume you have a CRD?

Have you checked the wiring under the engine cover where it passes over the AC pipe?
Thanks DGO:
If it is chafing, is it visible from the outside?

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
feichter is offline  
post #5 of 38 (permalink) Old 01-01-2019, 08:52 AM
Member
Points: 165, Level: 1 Points: 165, Level: 1 Points: 165, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 28% Activity: 28% Activity: 28%
 
Car: 2006 chrysler 300c
Join Date: Dec 2018
Location: Maine
Posts: 52
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Garage
Looking at a CRD it does show a similar throttle body. The code does denote a loss in communication with the TCM but with the car going into limp mode it may throw that due to a throttle body issue.
Stryk9 is offline  
post #6 of 38 (permalink) Old 01-01-2019, 11:15 AM
DGO
Major Contributing Member
Points: 12,801, Level: 1 Points: 12,801, Level: 1 Points: 12,801, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
 
Car: 2013 & 2014 Chrysler 300c CRD & 300 AWD
Join Date: Jun 2012
Location: Hertfordshire, UK
Posts: 1,030
Thanks: 1
Thanked 82 Times in 80 Posts
Quote:
Originally Posted by feichter View Post
Thanks DGO:
If it is chafing, is it visible from the outside?

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Yes usually. If you're comfortable doing so than remove the engine cover, there's a big loom cable on the right hand side towards the back which partly crosses the top of the engine. There's also a shiny metal aircon pipe and where the loom and pipe come together the aircon pipe can rub through the loom causing all sorts of funny gremlins. I can have a go taking a picture tomorrow if that would help
DGO is online now  
post #7 of 38 (permalink) Old 01-01-2019, 11:21 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 16,719, Level: 1 Points: 16,719, Level: 1 Points: 16,719, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 44% Activity: 44% Activity: 44%
 
feichter's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C CRD
Join Date: Jan 2013
Location: Deal, Kent
Posts: 230
Thanks: 39
Thanked 11 Times in 10 Posts
Quote:
Originally Posted by DGO View Post
Yes usually. If you're comfortable doing so than remove the engine cover, there's a big loom cable on the right hand side towards the back which partly crosses the top of the engine. There's also a shiny metal aircon pipe and where the loom and pipe come together the aircon pipe can rub through the loom causing all sorts of funny gremlins. I can have a go taking a picture tomorrow if that would help
Thanks DGO. Will have a look tomorrow and post pictures.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
feichter is offline  
post #8 of 38 (permalink) Old 01-02-2019, 04:45 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 16,719, Level: 1 Points: 16,719, Level: 1 Points: 16,719, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 44% Activity: 44% Activity: 44%
 
feichter's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C CRD
Join Date: Jan 2013
Location: Deal, Kent
Posts: 230
Thanks: 39
Thanked 11 Times in 10 Posts
I have two elm327. One is usb and the other Bluetooth. The Bluetooth does not seem to work properly, the usb one shows me the mil light but no codes. If I try to turn the mil light off it has no effect.
He are a couples of pictures of the wires.
I think I better book him in....

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
feichter is offline  
post #9 of 38 (permalink) Old 01-02-2019, 09:20 AM
Lifetime Premium Member
Points: 25,240, Level: 1 Points: 25,240, Level: 1 Points: 25,240, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 43% Activity: 43% Activity: 43%
 
Hosehead's Avatar
 
Car: 2006 Chrysler 300 SRT8
Join Date: Jan 2010
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Posts: 147
Thanks: 3
Thanked 13 Times in 12 Posts
I would first disconnect the battery and tie the cable ends together for several minutes to zeroize (shunt to ground) any memories in the car.
It costs nothing too.

These cars are also very sensitive to voltages.

I had an aftermarket trigger relay for NOS pull the TBS voltage down just .10 of a volt and the car would go limp.
Disconnected the relay and all is good.
Even a weak battery can cause goofy issues.

Just my experience ....

Bruce
Hosehead is offline  
post #10 of 38 (permalink) Old 01-07-2019, 08:38 AM Thread Starter
Senior Member
Points: 16,719, Level: 1 Points: 16,719, Level: 1 Points: 16,719, Level: 1
Level up: 99% Level up: 99% Level up: 99%
Activity: 44% Activity: 44% Activity: 44%
 
feichter's Avatar
 
Car: 2007 Chrysler 300C CRD
Join Date: Jan 2013
Location: Deal, Kent
Posts: 230
Thanks: 39
Thanked 11 Times in 10 Posts
Just got the car back from my local garage.
He found 2 codes. U0101 and P0676 which he cleared. He drove the car and the codes haven't come back.
He said to bring the car back if the lights came back.

Any ideas anyone?

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
feichter is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Chrysler 300C Forum: 300C & SRT8 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car still shaking Dakur 2nd Generation Chrysler 300 Discussion 18 06-13-2017 10:24 AM
newbie, great car! not so good dealer experience Adder72 2nd Gen SRT- General Discussion 8 11-02-2016 02:58 AM
Advice on selling car svisek General Discussion 13 09-19-2016 09:57 AM
So, I'm bringing my new-to-me car home and... Jim777 Off-Topic Discussion 11 11-21-2015 11:43 AM
Car wanders to the right Garrett Craig General Discussion on Issues / Trouble Shooting 6 08-26-2015 07:55 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome