Z którego roku i jaki silnik ma Twój samochód?
Mój jest z 2014 roku i jest dieslem (wciąż produkowany w tej samej fabryce, ale silnik jest inny). Założyłem drugi wątek (
Link) po tym, jak miałem kolejny dobry czas na początku tego roku, chociaż miałem tylko 6 kodów.
Śledziłem ten ostatni zestaw problemów do dwóch kwestii:
1. W przedniej skrzynce bezpieczników był wadliwy przekaźnik, który znalazłem, przesuwając przekaźniki i śledząc, gdzie błąd się przeniósł (wewnątrz pokrywy mojej skrzynki bezpieczników znajdują się szczegóły obwodu, którym zajmuje się przekaźnik). Nie miałem pod ręką testera przekaźników, w przeciwnym razie prawdopodobnie najpierw przetestowałbym przekaźniki poza samochodem. Ostatecznie doprowadziłem problem z przekaźnikiem do obwodu AC i wymieniłem go za mniej niż równowartość 10 $
2. W moim samochodzie znajdują się dwa duże złącza wiązek przewodów, które znajdują się z tyłu komory silnika (przykład na zdjęciach poniżej). Odłączyłem je, wyczyściłem połączenia i podłączyłem je ponownie; Wierzę, że jest jeszcze jeden gdzieś w pobliżu skrzyni biegów. Widziałem film (którego w tej chwili nie mogę znaleźć - przepraszam) o ciężarówce Ram z dziwnym zestawem problemów z komunikacją elektryczną, które zostały prześledzone do jednego z tych złączy. To zainspirowało mnie do spróbowania tego samego. Mechanik w tym przypadku zalecił związanie dwóch połówek razem opaskami kablowymi, aby upewnić się, że uzyskasz i utrzymasz dobre połączenie. Jeszcze tego nie musiałem robić.
Słyszałem o złych uziemieniach powodujących problemy (czy jesteś na obszarze z solonymi drogami zimą?) i uszkodzonych alternatorach (na pewnym etapie istniało wezwanie do serwisowania dla niektórych roczników), czy przetestowali Twój czy tylko odczytali kody?
Możesz sprawdzić swoje wezwania do serwisowania samochodu tutaj:
Link
Mam nadzieję, że to pomoże